{{ entry.title }}

Historiek

eerste steen van St-hubert
sinds 1924

De eerste steen van het kasteel werd in 1924 gelegd. Architect van Laethem, creëerde het geheel in opdracht van Henri Lagache naast de voormalige katoenspinnerij en –ververij van de familie Lagache in de Spinstersstraat, gekend onder “ Frères et Soeurs Lagache”.

“Frêres et Soeurs
Lagache”

Lagache was één van de gezaghebbende figuren van, het op industrieel vlak, welvarende Ronse en ontving zijn belangrijkste zakenpartners in het kasteel.

schitterende uitgestrekte vijver van 3ha

Het paradepaardje van het domein blijft echter de schitterende vijver die ongeveer gelijktijdig met het kasteel werd aangelegd en beslaat een oppervlakte van 3 ha met eilandje. De vijver wordt gevoed door 2 bronnen uit de Schavaart vallei.

Aan de vijver staat het pomphuis, destijds dienstig voor de waterbevoorrading van de textielfabriek.

interieur en exterieur van het kasteel

Het volledig onder kelderde kasteel in cottagestijl, met 2 bouwlagen opgericht in bak- en natuursteen en natuurleien bedaking is met de voorgevel naar het Zuid-Westen gericht. Puntgevels met imitatievakwerk, getoogde vensters met meerdere balkons in natuursteen maken een imposante indruk.

Het interieur is ontworpen en uitgevoerd door de Gebroeders De Coene uit Kortijk. Absolute meesterschap in interieurbouw, Art Nouveau, Art Deco stijl. Met het overlijden van Henri Lagache, in 1965, werd een belangrijk tijdperk afgesloten. Er huisde niemand meer in het kasteel en het verval maakte zich meester van het eens zo statige gebouw.

domein st-hubert
is geboren

In 1976 werd er nieuw leven geblazen in het kasteel naast de katoenspinnerij.
Daniël De Keukeleire en Liliane De Rycke vielen meteen op de charme van het Art Deco gebouw. Het kasteel werd omgebouwd tot restaurant met vijver.

Dochter Annie De Keukeleire nam samen met man Johan Salomon het domein over in 1997, waar dochters Justine en Marjorie als derde in rij de passie voor het ‘vieren’ voortzetten.
In 2014 werd de voormalige kunstgallerij Villa Princekouter aangekocht. Vandaag biedt deze villa slaapgelegenheid voor 8 gasten en kan deze als vakantiewoning geboekt worden.

volg domein st-hubert via